Expresní dodání

Expresní dodání

expedice do 24h

Sleva 10-30%

Sleva 5%

Registrace zdarma

Doprava zdarma

Doprava zdarma

od 1.000,- Kč

Dárek zdarma

Dárek zdarma

ke každému nákupu

Brazil Facenda Lagoa Bourbon 250g - mletá

Facebook Tisknout
  • Kód 5
  • Záruka 6 měsíců
  • Produktové číslo 250 g (balení)
  • Čas dodání 48 hodin
  • Dostupnost Skladem

Výborná brazilská káva s tóny kakaa, jemná, s mírnou kyselostí a oříškovou sladkostí. Odrůda Bourbon.

230 Kč Cena bez DPH: 138 Kč
Cena s DPH: 159


Podrobné informace

 

Země: Brazílie

Region: Minas Gerais

Farma: Facenda Lagoa

Farmář: Marcelo Vieira

Odrůda kávy: Bourbon

Druh kávy: 100% ARABICA 

Certifikace: Ne

Zpracování:  Kombinací suchým i mokrým promytím

Sklizeň: Květen až červenec

Pěstování: 1200 m.n.m.

Chuť: Tóny kakaa, oříšková sladkost.

Příprava: 7g kávy, 95°C  

Balení: 250g

Trvanlivost: 6 měsíců

Producent: Darka Company s.r.o

 

 

Farmu Facenda Lagoa vlastní a řídí Marcelo Vieira, jehož pradědeček založil svou první plantáž zde na svazích

Serra do Pau D'Alho před více než 100 lety.

Původní statek Facenda Lagoa stojí, s jeho širokou verandou a nádvořím obklopeným stromy Jabuticaba,

jehož ovoce je také používáno pro výrobu džemů na farmě.

V dnešní době kombinuje Facenda Lagoa bohatou kávovou tradici s důrazem na moderní zpracovatelské a

zemědělské techniky.

Facenda  Lagoa má kolem 400 hektarů pod kávou a mnoho pečlivě rozdělených do různých odrůd -

včetně Acaiá, Bourbon, Catuaí a tohle Mundo Novo.

 

Tato farma Facenda Lagoa také zahrnuje asi 600 hektarů lesních rezervací,

které poskytují stanoviště pro stovky různých původních druhů ptáků nacházejících se na Facenda Lagoa.

Facenda Lagoa stojí na zeleném kopci Minas Gerais v Brazílii asi 100 let.

V oblasti, kde se káva pěstuje jsou kopce obklopené zelenými Jabuticaba ovocnými stromy.

Facenda Lagoa v regionu Minas Gerais má rozlohu 220 hektarů věnovaných pěstování kávy,

vyrábějící 8000 až 12.000 pytlů ročně.

 

 

Odrůda Facenda Lagoa:

Jednotlivé odrůdy, jako je tato 100% Bourbon, jsou zpracovávány a ukládány samostatně,

aby si udržely své jedinečné vlastnosti.

Má všechny znaky výborné brazilské kávy s tóny kakaa, bohaté hladké tělo,

s mírnou kyselostí a hlubokou oříškovou sladkostí.             

Káva Facenda Lagoa je povážována za jednu z nejlepších káv v Brazílii, tuto kávu si opravdu zamilujete.

Známá káva Facenda Lagoa rostoucí v oblasti Sul de Minas leží v srdci Minas Gerais,

kde jsou hory, jezera a bohatá zemědělská půda.

 

 

Odrůda: Facenda Lagoa Bourbon

Výsledek obrázku pro facenda lagoa plantations coffee

 

 

Zpracování kávy:

Zralé třešně Facenda Lagoa (zelená káva) z farmy jsou zpracovány v rozsáhlých zařízeních společnosti Lagoa,

které zahrnují strojní zařízení na výrobu buničiny, sušicí terasy o ploše 6 000 m2, parní vytápěcí sušičky,

8 dřevěných košů pro skladování kávy v pergamenu ("pergamino") a suchého mlýna .

U přírodně zpracovaných partií jsou zralé třešně tříděny a přesouvány do sušárny na farmě ve stejný den, kdy byly odvezeny.

 

Příprava kávy Facenda Lagoa: má mnoho způsobů, nejčastěji se používá:

- filtrovaná káva (drip), espresso, vacuum pot, Aeropress, cafeteria (french press), mokka press, instantní káva,

turecká mokka, v Česku a na Slovensku pak tzv. turecká káva, která se přípravou od kávy připravované v Turecku liší.

Pro každou jednotlivou přípravu je důležité především použít kvalitní čerstvě praženou kávu a čistou vodu.

Je také důležité dodržet správný postup přípravy. Jedním z rozhodujících faktorů je správné mletí kávy.

Zároveň se doporučuje především pro přípravy filtrovaných káv čerstvě a světle praženou kávu.

 

Turecká káva: tzv. „turek“ se připravuje slitím jemně namleté kávy v šálku.

Tato příprava kávy je populární a tradiční v Česku a na Slovensku.

Tento způsob přípravy kávy není v jiných zemích obvyklý a má své nevýhody.

Prudké spaření kávy je velmi nešetrné a uvolňuje třísloviny,

které mají za následek méně nakyslou až řezavou chuť kávy.

 

Turecká mokka: je tradiční způsob pití kávy ve Středomoří, především v Řecku, Turecku a na Blízkém východě.

Pro přípravu se využívá kovová konvička zvaná „džezva, ibrik“.

Turecká mokka je všeobecně asi jedna z nejsilnějších káv co se obsahu kofeinu týče.

Přestože je silnější, je její chuť kultivovanější než u „českého turka“.

Pravá turecká káva je ve většině případů připravována rovnou s cukrem a kořením.

Používá se skořice, vanilka a kardamom.

Káva bez těchto uvedených ingrediencí, včetně cukru, se pije jen při smutečních hostinách.

 

Džezva:  nasypeme velmi jemně semletou kávu s kořením a cukrem v poměru cca 3:1, zalijeme studenou vodou

(jen ve výjimečných případech mírně předehřátou), postavíme na tepelný zdroj a čekáme kdy káva poprvé vzkypí.

Když obsah díky pomalému ohřevu uzavře zúženou část, dochází k nejdůležitější fázi přípravy, pomalé propařování.

Jakmile káva vzkypí tak, že už by z džezvy přetekla, odstavíme ji na asi půl minuty a

celý proces opakujme dle chuti a potřeby, obvykle celkem čtyřikrát.

V žádném případě nápoj nepřivedeme k varu, káva připravená touto cestou zdaleka nedosahuje chuťových kvalit,

které sebou už jako surovina nese.

S vařící vodou se připravuje pouze a výlučně, pravý český turek.

Díky velmi jemnému mletí, které je pro tento způsob přípravy kávy nutné, se drží sedlina na dně džezvy,

takže není třeba kávu filtroat a můžeme jí pohodlně servírovat přímo do šálků bez plovoucích zrnek na hladině.

Nápoj Facenda Lagoa je díky této přípravě také vydatnější a podává se bez mléka, jen se sklenicí vody.

 

Kafetier: může jít o filtrovanou kávu, označovanou i jako drip, nebo o přípravu kávy v kafetieru (cafetier, french press). 

 

Aeropress: je příprava kávy v přístroji, kde je káva stlačována vzduchovým válcem přes filtrační papír.

Metoda a přístroj byla vynalezena v roce 2005. 

 

Vacuum pot:(kávový sifon) – jedná se o přípravu filtrované kávy.

Káva je díky přetlaku vodní páry vytlačena přes filtr do skleněné nádoby.

 

Moka: moka press, je způsob přípravy v kovové konvičce. Jsou typy konviček, které jsou kombinací kovu a porcelánu.

Principem je, že voda se zahřívá až se změní v páru, která ze spodní části probublá přes kovové sítko naplněné kávou

do vrchní nádobky, nebo přímo do šálků.

Existují ale i tradiční přípravy kávy často spojené s místní kulturou jednotlivých zemí.

Příkladem je příprava kávy ve Vietnamu nebo etipský kávový obřad,

kdy se káva sváží s keramické konvičce tzv. jebena (džebena).

 

Arabský rituál pití kávy Facenda Lagoa: u nás je znám především italský „rituál“ pití kávy;

starší a trochu složitější je rituál arabský. Nabídnutou kávu prakticky nelze odmítnout.

Kávu obvykle roznáší člověk, který je obdobou „našeho“ číšníka, má tácek a na něm šálky.

Nabídne kávu, tu host vypije a pokud chce další, položí šálek na tácek dnem dolů, tedy do standardní pozice.

Pokud však už další kávu nechce, položí šálek dnem vzhůru nebo na stranu.

To je často pro Evropany i Američany trochu problém, stavějí šálky dnem dolů

a „číšník“ jim s úsměvem nalévá další a další kávu.

 

Čerstvost kávy Facenda Lagoa: Káva vydrží opravdu čerstvá pouze několik dní max. týdnů.

Pražená káva je tepelně opracovaný produkt.

Obsahuje těkavé látky a oleje, které na vzduchu i v různých atmosférách žýluknou.

Většina prodávaných káv jsou již žluklé, vyčpělé kávy.

Ať se jedná o obyčejné nejlevnější kávy typu robusta,

tak i kávy renomovaných značek, na které lidi nenechají dopustit.

 

Mletí zrnkové kávy Facenda Lagoa: při přípravě kávy je nejlépe umlít pouze tolik kávy, kolik se přímo spotřebuje –

mletá káva si nedokáže dlouho držet své aroma, které rychle ztrácí (asi do 15 minut po umletí).

 

Hrubost mletí:

  • velmi jemné (na prach) – turecká káva (džezva) 
  • jemné – espresso 
  • střední - Filtrovaná káva, překapávaná káva (French press, aeropress, chemex a drip)
  • hrubé mletí – Mokka

 

 

Napište svou recenzi

S odesláním recenze souhlasíte s těmito pravidly, v případě že recenze nebude splňovat naše pravidla publikace, nebude zveřejněná.

Darka coffee předplatné
Související produkty

Brazil Facenda Lagoa Bourbon 1kg
Skladem
509 Kč
Brazil Senhora de Fatima Organic 250g
Novinka
Skladem
189 Kč
Brazil Pico Mirante Yellow Bourbon 4+1kg ZDARMA
Doprava zdarma
Skladem
Akce
-20% 2 556 Kč