Expresní dodání

Expresní dodání

expedice do 24h

Sleva 10-30%

Sleva 5%

Registrace zdarma

Doprava zdarma

Doprava zdarma

od 1.000,- Kč

Dárek zdarma

Dárek zdarma

ke každému nákupu

Brazil Pico Mirante Yellow Bourbon 4+1kg ZDARMA
Skladem
Akce
Doprava zdarma
Sleva 5% okamžitě při registraci ZDE

Brazil Pico Mirante Yellow Bourbon 4+1kg ZDARMA

Facebook Tisknout
  • Kód 48
  • Záruka 6 měsíců
  • Čas dodání 48 hodin
  • Dostupnost Skladem

Chuť mandlí a nugátu, přechází do čokolády a lískového oříšku. Odrůda Mundo Novo Acaia Yellow Bourbon.

3 195 Kč Cena bez DPH: 2 223 Kč
Cena s DPH: 2 556


Podrobné informace

 

Země: Brazílie

Region: Sul de Minas

Farma: Fazenda Passeio

Farmář: Adolfo Henrique Viera Ferreira

Odrůda kávy: Mundo Novo Acaia Yellow Bourbon

Druh kávy: 100% Arabica Organic

Zpracování: suchým způsobem

Sklizeň: květen až červenec

Pěstování: 1000 m.n.m.

Chuť: intenzivní čokolády s akcenty pečeného ovoce, opečený kokos a macadam ořech

Příprava: 7g kávy, 95°C  

Balení: 4+1kg ZDARMA

Trvanlivost: 6 měsíců

Producent: Darka Company s.r.o

 

 

Farumu vlastní Adolfo Henrique Viera Ferreira. 

Farma Fazenda Passeio se nachází v regionu Sul de Minas v nadmořké výšce 1.000 m.n.m.

Na farmě se pěstuje pouze 100% organické kávy, bez agrochemických vstupů.

Plantáž má rozlohu 130 ha s průměrnou roční produkcí kávy 4000 žoků / 60kg. Což představuje produkci 240 tun.

Sběr kávy probíhá v období května až července a je zpracovávána suchou metodou a je pěstována 1000 m.n.m.

                                                                                                                                       

Na základě zvýšené poptávky o kávu, při níž by mohli zákazníci sledovat její původ, vznikl 

„Projekt sledování původu kávy – Traceabilityproject“

Káva je kupovaná v rámci projektu a zákazník se tímto způsobem dostane přímo na farmu, kde si vybere svou kávu nejvyšší kvality.

Díky tomuto projektu je reálná cena nad tržní hodnotu vyplacena přímo pěstitelům.

Pico Mirante je semi-washed (praná) přírodní brazilská 100% Arabica, která je pěstována na plantáži 

„Fazenda Passeio“ v oblasti „Sul de Minas“.

 

 

Farma: Fazenda Passeio

Související obrázek

 

Kávovník: Kávová semena jsou plody rostliny zvané kávovník. Jedná se o ovoce. Plod podobný naší třešni, nejen tvarem ale i barvou,

která bývá v době sklizně červená nebo červenofialová. Uvnitř plodu jsou ukryta dvě proti sobě položená semena – kávová zrna.

Tato rostlina patří do čeledi mořenovitných rostlin. Původně divoce rostoucí strom se pěstuje na kávovníkových plantážích na mnoha místech

celého světa buď jako strom nebo jako keř. Kávovníky se mezi sebou kříží a šlechtí se, aby bylo dosaženo co největší odolnosti proti škůdcům,

kteří pokud napadnou kávovníky na plantážích, mohou způsobit rozsáhlé škody.

Příkladem této zkázy může být uveden ostrov Cejlon, kde musely být kávovníkové plantáže zcela nahrazeny čajovníky.

 

Pravlastí kávovníku je africký kontinent, konkrétně Etiopie. Zde existuje oblast Kaffa kde káva dodnes roste i divoce.

Odtud se káva dostala do Arábie, která je nyní považována za kolébku kávy. V současné době se však již kávovníky pěstují po celém světě.

Všude tam, kde je pro jejich růst příznivé podnebí a kde jsou vhodné přírodní podmínky.

Kávovníky v průběhu svého růstu potřebují dostatek vláhy i slunce, proto se jim nejvíce daří ve vlhkém tropickém pásmu.

Každému druhu kávovníku však vyhovuje trochu odlišné podnebí. Kávovníkové stromy nebo keře se dožívají poměrně vysokého věku (až třiceti let),

ovšem v této době už produkují nižší úrodu; nejvyšší výnosy dávají kávovníky po pěti až šesti letech.

K co nejvyšším výnosům je třeba pomoci správnou péčí.

Kávovníky se musí, stejně jako jiné pro nás méně exotické rostliny, pravidelně přihnojovat,

prořezávat a chránit nově vzrostlé rostliny proti prudkému a žhnoucímu slunci.

Z jednoho keře lze získat až 2,5 kg zelené kávy a z té 0,5 kg pražené kávy.

 

Existují tři základní druhy kávovníků, které se odlišují růstem, svými nároky na pěstování i finální chutí kávy.

Oblast, ve které kávovník roste, má rovněž vliv na chuť kávy, kávovníky pěstované ve vyšších nadomořských výškách

poskytují kávová zrna jemnější a také s nižším obsahem kofeinu.

Mezi nejvýznamnější druh kávovníku patří Arabský kávovník. Roste ve vysokých nadmořských výškách.

Kávovníky rostoucí v těchto výškách jsou méně odolné proti škůdcům a chorobám, jsou také velmi choulostivé na mrazíky.

Vyhovují mu mírnější teploty nepřesahující 24 °C.

 

Plody poskytují nejkvalitnější kávová zrna. Káva z tohoto druhu má nízký obsah kofeinu a její chuť je jemná a nasládle lahodná.

Tvoří až 70 % z celkové produkce kávy na světě. Její zpracování je poměrně náročné, zrna se zpracovávají takzvanou

„mokrou metodou“, což znamená, že káva projde procesem fermentace.

Tento způsob zpracování je finančně náročnější, a proto je také výsledná cena této kávy vyšší než u ostatních druhů.

 

Druhým kávovníkem je robusta. Třetím druhem pak je Coffea liberica.

 

Farma: Facenda Passeio

 

 

Příprava kávy: má mnoho způsobů, nejčastěji se používá:

- filtrovaná káva (drip), espresso, vacuum pot, Aeropress, cafeteria (french press), mokka press, isntantní káva, turecká káva,

v Česku a na Slovensku pak tzv. turecká káva, která se přípravou od kávy připravované v Turecku liší.

Pro každou jednotlivou přípravu je důležité především použít kvalitní čerstvě praženou kávu a čistou vodu.

Je také důležité dodržet správný postup přípravy. Jedním z rozhodujících faktorů je správné mletí kávy.

Zároveň se doporučuje především pro přípravy filtrovaných káv čerstvě a světle praženou kávu.

 

Turecká káva: tzv. „turek“ se připravuje slitím jemně namleté kávy v šálku. Tato příprava kávy je populární a tradiční v Česku a na Slovensku.

Tento způsob přípravy kávy není v jiných zemích obvyklý a má své nevýhody. Prudké spaření kávy je velmi nešetrné a uvolňuje třísloviny,

které mají za následek méně nakyslou až řezavou chuť kávy.

 

Turecká mocca: je tradiční způsob pití kávy ve Středomoří

 

 

 

 

, především v Řecku, Turecku a na Blízkém východě.

Pro přípravu se využívá kovová konvička zvaná „džezva, ibrik“. Turecká mokka je všeobecně asi jedna z nejsilnějších káv co se obsahu kofeinu týče.

Přestože je silnější, je její chuť kultivovanější než u „českého turka“.

Pravá turecká káva je ve většině případů připravována rovnou s cukrem a kořením. Používá se skořice, vanilka a kardamom.

Káva bez těchto uvedených ingrediencí, včetně cukru, se pije jen při smutečních hostinách.

 

Džezva:  nasypeme velmi jemně semletou kávu s kořením a cukrem v poměru cca 3:1, zalijeme studenou vodou

(jen ve výjimečných případech mírně předehřátou), postavíme na tepelný zdroj a čekáme kdy káva poprvé vzkypí.

Když obsah díky pomalému ohřevu uzavře zúženou část, dochází k nejdůležitější fázi přípravy, pomalé propařování.

Jakmile káva vzkypí tak, že už by z džezvy přetekla, odstavíme ji na asi půl minuty a celý proces opakujme dle chuti a potřeby,

obvykle celkem čtyřikrát.

V žádném případě nápoj nepřivedeme k varu, káva připravená touto cestou zdaleka nedosahuje chuťových kvalit, které sebou už jako surovina nese.

S vařící vodou se připravuje pouze a výlučně, pravý český turek.

Díky velmi jemnému mletí, které je pro tento způsob přípravy kávy nutné, se drží sedlina na dně džezvy,

takže není třeba kávu filtrovat a můžeme jí pohodlně servírovat přímo do šálků bez plovoucích zrnek na hladině.

Nápoj je díky této přípravě také vydatnější a podává se bez mléka, jen se sklenicí vody.

 

Kafetier: může jít o filtrovanou kávu, označovanou i jako drip, nebo o přípravu kávy v kafetieru (cafetier, french press). 

 

Aeropress: je příprava kávy v přístroji, kde je káva stlačována vzduchovým válcem přes filtrační papír. Metoda a přístroj byla vynalezena v roce 2005. 

 

Vacuum pot:(kávový sifon) – jedná se o přípravu filtrované kávy. Káva je díky přetlaku vodní páry vytlačena přes filtr do skleněné nádoby.

 

Moka: moka press, je způsob přípravy v kovové konvičce. Jsou typy konviček, které jsou kombinací kovu a porcelánu.

Principem je, že voda se zahřívá až se změní v páru, která ze spodní části probublá přes kovové sítko naplněné kávou do vrchní nádobky, nebo přímo do šálků.

Existují ale i tradiční přípravy kávy často spojené s místní kulturou jednotlivých zemí.

Příkladem je příprava kávy ve Vietnamu nebo etiopský kávový obřad, kdy se káva sváží s keramické konvičce tzv. jebena (džebena).

 

Arabský rituál pití kávy: u nás je znám především italský „rituál“ pití kávy; starší a trochu složitější je rituál arabský.

Nabídnutou kávu prakticky nelze odmítnout. Kávu obvykle roznáší člověk, který je obdobou „našeho“ číšníka, má tácek a na něm šálky.

Nabídne kávu, tu host vypije a pokud chce další, položí šálek na tácek dnem dolů, tedy do standardní pozice.

Pokud však už další kávu nechce, položí šálek dnem vzhůru nebo na stranu.

To je často pro Evropany i Američany trochu problém, stavějí šálky dnem dolů a „číšník“ jim s úsměvem nalévá další a další kávu.

 

 

Čerstvost kávy: Káva vydrží opravdu čerstvá pouze několik dní max. týdnů. Pražená káva je tepelně opracovaný produkt.

Obsahuje těkavé látky a oleje, které na vzduchu i v různých atmosférách žluknou. Většina prodávaných káv jsou již žluklé, vyčpělé kávy.

Ať se jedná o obyčejné nejlevnější kávy typu robusta, tak i kávy renomovaných značek, na které lidi nenechají dopustit.

 

Mletí zrnkové kávy: při přípravě kávy je nejlépe umlít pouze tolik kávy, kolik se přímo spotřebuje –

mletá káva si nedokáže dlouho držet své aroma, které rychle ztrácí (asi do 15 minut po umletí).

 

Hrubost mletí:

  • velmi jemné (na prach) – turecká káva (džezva)
  • jemné –Espresso
  • střední - Filtrovaná káva, překapávaná káva (French press, aeropress,chemex a drip)
  • hrubé mletí – Mokka

Napište svou recenzi

S odesláním recenze souhlasíte s těmito pravidly, v případě že recenze nebude splňovat naše pravidla publikace, nebude zveřejněná.

Darka coffee předplatné
Související produkty

Brazil Cerrado Catuai 1kg
Skladem
Akce
-15% 519 Kč
Brazil Senhora de Fatima Organic 1kg
Skladem
629 Kč
Colombia Buena Vista Caturra 4+1kg ZDARMA
Doprava zdarma
Skladem
Akce
-20% 2 396 Kč