Expresní dodání

Expresní dodání

expedice do 24h

Sleva 10-30%

Sleva 5%

Registrace zdarma

Doprava zdarma

Doprava zdarma

od 1.000,- Kč

Dárek zdarma

Dárek zdarma

ke každému nákupu

Etiopie Yirgacheffe Natural 250g

Facebook Tisknout
  • Kód 7
  • Záruka 6 měsíců
  • Produktové číslo 250 g (balení)
  • Čas dodání 48 hodin
  • Dostupnost Skladem

Káva s tóny broskví, grepu, meruněk, medu a žlutého melounu.

189 Kč Cena bez DPH: 138 Kč
Cena s DPH: 159


Podrobné informace

 

Země: Etiopie

Region: Gedeo Zone

Farma:  Tico Coffee Roasters

Farmář: Banko Gotiti, Banko Dhadhato, Halo Bariti Cooperatives

Odrůda kávy: Yirgasheffe Natural

Druh kávy: 100% ARABICA 

Certifikace: Ne

Zpracování:  promytá metoda

Sklizeň: lístopad až únor

Pěstování: 2300 m.n.m.

Chuť: jasmínu, broskví a švestek, citrusové tóny

Příprava: 7g kávy, 95°C  

Balení: 250g

Trvanlivost: 6 měsíců

Producent: Darka Company s.r.o

 

 

Zakladateli farmy Tico Coffee Roasters: Mariana Faerronová a Thomas Goepel.

Mariana je zodpovědná za strategii společnosti, vedení a růst prodeje.

Sociální odpovědnost a udržitelnost jsou klíčovým pilířem její strategie a díky zemědělskému zázemí v

Kostarice je určena k inovacím při získávání, pivovarnictví, prodeji a obchodních praktikách.

Mariana je Tica (Tico / Tica je hovorový termín pro rodáka z Kostariky) , která si splnila americký sen - budování úspěšného podnikání.

Je velmi neobvyklé, že se jedná o ženu, která pochází ze země produkující kávu, a praží kávu z vlasti.

Ale pro ni je ctí sdílet různé chutě speciální kávy "Grand Cru", stejně jako mnoho vzpomínek a zkušeností, které získala v Kostarice.

"Tico Coffee Roasters" je pojmenován na počest dědictví kostarických pěstitelů kávy a odráží původ Mariany a jejích kávy Etiopie .

 

Farma:  Tico Coffee Roasters

Výsledek obrázku pro etiopie yirgacheffe plantations

 

Thomas Goepel je vedoucím pražení a kvality a spoluzakladatelem kávových pražíren Tico.

On se pyšní tím, že získává nejlepší kávu v Etiopie od pěstitelů,

kteří praktikují udržitelné zemědělství a ekologické zemědělské techniky z různých regionů po celém světě.

Ve své roli mistrovského pražiče Thomas dohlíží na pražicí operaci a zpracovává a pracuje s personálem v kávových pražírnách Tico v Etiopie.

Spojování (degustace) pomáhá udržovat konzistentní standardy kvality.

Thomas je také rozhodčím ve společnosti Alliance for Coffee Excellence,

která se specializovala na dosažení nejkvalitnějších standardů kávy Etiopie v zemích produkujících kávu.

 

Thomas je také kupec zelené kávy Etiopie a čaje Tico a udržuje si těsné vztahy s pěstiteli a dovozci a neustále monitoruje kvalitu produktu,

aby zajistila, že Tico Coffee Roasters získává jen tu nejlepší kávu a čaj.

Tato káva Etiopie pochází z rodinných podniků, které jsou organizovány kolem družstva Worka, které se nachází v okrese Gedeb,

v oblasti Gedeo, jižních národů, národností v Etiopii.

Družstvo Worka vzniklo v Etiopie v roce 2005 a v současné době má přibližně 300 členů.

 

V roce 2005 se družstvo Tico připojilo k Yirgacheffe Coffee Farmers Cooperative Union (YCFCU),

zastřešující organizaci založené v roce 2002 na podporu udržitelné dodávkykávy od družstev v etnickém regionu Gedeo v Etiopii.

Existuje dalších dvacet šest družstev přidružených k YCFCU, které mají více než 45 000 členů.

V roce 2015 začala společnost Yirgacheffe Union provozovat své vlastní soukromé suché sušicí zařízení.

To jim umožnilo dosahovat mnohem vyšších standardů sušení. Veškerá káva Etiopie , kterou zpracovávají,

je certifikována jako ekologický a spravedlivý obchod. (fair trade)

 


Etiopie je pravlastí kávy arabika. Náhorní plošina jižně od jezera Tana skýtá ideální klimatické podmínky

právě pro její pěstování.

Káva Etiopie se pěstuje ve vysokých výškách 1700 - 2300 m.n.m.

Káva Etiopie je zpracovaná promytou metodou, která je pro region Yirgacheffe typická.

Kávová zrnka Etiopie se nejprve zbaví svrchní slupky a části dužiny pomocí lisu na kávu (tzv. pulper).

Následuje máčení zrn ve fermentačních nádržích, kdy zbývající cukry obalující zrnko vykvasí.

Po manuálním promytí již skoro čistá zrna putují do poslední nádrže, kde stráví závěrečných 16 hodin před samotným sušením.

To probíhá na tzv. "afrických postelích" pokrytých jutou nebo umělou tkaninou.

Kávová zrnka Etiopie se neustále obrací, aby bylo sušení rovnoměrné.

Tím je docíleno čistého šálku bez chuťových defektů.

Velmi lahodná a sladká káva Etiopie v pozadí s mírnou kyselostí.

 

Etiopie je hlavním centrem původu Arabica kávovníku. Coffe Arabica roste divoce v lesích jihozápadní vrchovině v

okresech Kaffa a Buno v Etiopie po tisíce let.

Jak legenda říká, káva byla objevena v Etiopie v 9. století kozím pasáčkem jménem Kaldi.

Všiml si, že jeho kozy se staly hyperaktivní po jídle třešní z kávovníku, a tak je ochutnal sám.

Mnich Kaldi poté nasbíral tyto třešně a vzal je do svého kláštera.

Mnich z pražených třešní uvařil kávu sdílel ji s ostatními mnichy.

Výsledkem bylo, že se jim podařilo zůstat vzhůru během dlouhých nocí modlitby.

Od té doby je káva Etiopie široce přijímána jako povzbuzující nápoj.

 

Etiopie má více než 70 etnických skupin, které mluví více než 200 jazyky. 

Výsledkem je, že káva se označuje jako Bunna (Amharic), smrkový (Tigrigna), Buna (Oromifa), Bono (Kefficho) a Kawa (Guragigna).

Někteří tvrdí, že většina názvů na kávu jsou odvozeny od jména okresů kafa a Buno. Francouzsky a španělsky se říká Cafe.

Italové říkají Caffe, Němci - Kaffee, Fini - Kahvi, Holanďané - Koffie a Řekové - Kafes. 

 

Napište svou recenzi

S odesláním recenze souhlasíte s těmito pravidly, v případě že recenze nebude splňovat naše pravidla publikace, nebude zveřejněná.

Darka coffee předplatné
Související produkty

Degustační menu Africa 5x50g
Skladem
269 Kč
Ethiopia Yirgacheffe Natural 1kg
Novinka
Skladem
639 Kč
Kenya Thika Kiriaini AA 250g
Novinka
Skladem
239 Kč
Kategorie

Pomoc

Darka coffee pomoc

Potřebujete poradit s nákupem?
Tel.: 777 960 088

Darka coffee